Cyberjonas ... en framtidsthriller for ungdom

Ungdomsroman (Gyldendal Tiden, 1998).

15-årige Jonas er inne i det virtuelle hjemmerommet sitt. Han har akkurat sendt av gårde en hjemmelekse om Bosniakrigen, puttet en kopi i arkivskapet, og da, plutselig ser han den, som en ubestemmelig grå sky, nesten som en manet, sveve rundt inne i rommet.

Microsofts systemveiviser kan fortelle han at maneten er ei fil, at den er enormt stor og ikke kompatibel med noen kjente filformater. Ukjent opphav, ukjent avsender, ukjent distributør og importert til datamaskinen hans i løpet av kvelden. Hva er dette?

Ganske snart viser det seg at denne fila er ettertraktet og inneholder sprengstoff for et samfunn der alt etter hvert kontrolleres av maskiner. Mektige krefter er villige til å gå over lik for å få tak i sprengstoffet.

Cyberjonas er en spennende framtidsthriller fra et gjenkjennelig, men allikevel fjernt Oslo.

Fedrelandsvennen skreiv blant annet om boka:
Ungdomsroman i særklasse!

"Cyberjonas er ein av dei romanane det ikkje nyttar å legge frå seg. Han er spennande som berre det ... Forfattaren er også lyrikar. Det set preg på språket. Det er livleg, det er bokmål med "trøkk".

Hamar Arbeideblad skreiv blant annet om boka:

Hva skal en forfatter gjøre når det viser seg at unge folk tilbringer fritida si med datamaskina i stedet for å lese bøker? Jo, da må en skrive så spennende bøker at de rett og slett utkonkurrerer pc-en. Og ei slik bok er Torbjørn Moens ungdomsroman Cyberjonas - en av de mest vellykte datakrimromanene som er gjort på norsk - uansett alder på målgruppa. For dette er er ei bok som er altfor spennende til å være forbeholdt ungdom.